Muovin kierrätys on taitolaji - lue ohjeet

15.4.2019

Kierrrätykseen kelpaavat muovipakkaukset.
Kierrrätykseen kelpaavat muovipakkaukset.
PVC merkinnällä merkityt tuotteet ovat polltokelpoista jätettä.
PVC merkinnällä merkityt tuotteet ovat polltokelpoista jätettä.
Muovikierrätykseen eivät kelpaa kupit, pulkat, hengarit, ym.
Muovikierrätykseen eivät kelpaa kupit, pulkat, hengarit, ym.

Yhdistyksen kevätkokouksessa saatiin tietoisku kierrätyksestä. Mikaela Sundqvist Lounais-Suomen Jätehuollosta kertoi mm. omakotiasukkaita erityisesti huolestuttavasta muovin kierrätyksestä.

Mikaela Sundqvist, millaiset muovit kelpaavat muovikierrätykseen?
Ensisijaisesti muovikierrätykseen kuuluvat tyhjät, kuivat ja puhtaat muovipakkaukset- kuten elintarvikkeiden, pesuaineiden, saippuoiden muovipakkaukset, -pullot, - kanisterit ja -purkit, muovikassit, -kääreet ja styrox pakkaukset. Pakkauksia ei saa laittaa sisäkkäin (paitsi jugurtti- ym. vastaavat purkit), kannet ja korkit erikseen.

PVC muovia, leikkikaluja, lasten pulkkia, muovikkuppeja tai astioita ei sen sijaan saa laittaa muovikierätykseen - vaan ne ovat polttokelpoista jätettä!

Onko huonekalujen, jääkaapin, pesukoneen, tms. pakkausmuovi keräysmuovia?
Kun muovi pakkaa jotain ostettavaa tuotetta, on kyseessä sitten kaluste tai ruokatarvike, on kyseinen muovi pakkaus ja sen saa lajitella muovipakkauksiin.
Samoin pakkaukseen kuuluvat styroxit, mutta rakennuksen lämpöeristykseen käytetty styrox lajitellaan polttokelpoiseen jätteseen.

Onko lihan ym. elintarvikkeiden muovi keräysjätettä?
Elintarvikepakkausten osalta pitää kuitenkin huomioida, että muovinkeräykseen menevien pakkausten tulee olla puhtaita (eli ruoantähteet saa pois haalealla vedellä nopeasti huuhtomalla). Likaiset elintarvikkeiden muovipakkaukset, esimerkiksi marinadia sisältäneet lihapakkaukset, kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

Mistä löytyy tarkempaa ohjetta muovin lajitteluun ja mihin pistetään lasikuitu?
Kun jonkin jätteen lajittelu mietityttää, niin kannattaa käydä meidän kotisivujen ABC:stä kurkkaamassa, jos sieltä löytyy ohjeistus. ABC:n löydät osoitteesta www.lsjh.fi/abc, tai heti kotisivujemme www.lsjh.fi etusivulta. Esimerkiksi lasikuitu ja lasikuituvene löytyy ABC:stä ja sieltä saa tiedon, että kyseessä on polttokelpoinen jäte. Veneen kohdalla sivulta löytyy myös tieto siitä, miten veneen koko vaikuttaa vastaanottopaikkaan.

Takakirveen lähimmät muovin kierrätyspisteet
Lähimmät muovin kierrätyspisteet ovat City market Länsikeskuksessa ja Kärsämäentien Prisman pihalla.