Avoinkuitu muuttui "Valokuituseksi" - vastauksia kenttäpäällikkö Miika Silveriltä

9.4.2020

Valokuitunen Oy:n kenttäpäällikkö Miika Silver, mistä valokuituliittymän tilaaja maksaa 2390€ liittymämaksussa, vaikka kaivutöitä ei Takakirveellä tarvita kuin korkeintaan kiinteistöliittymässä? Omistaako tilaaja verkon osia kuten taloyhtiö taloyhtiöissä?

MS: Asiakas maksaa 2390€. Mikäli me teemme alueelle positiivisen rakennuspäätöksen me rakennamme kiinteistöön Valokuituyhteyden. Valokuitunen ylläpitää, huoltaa ja päivittää verkkoa tilaajayhteyden päätelaitteen Lan portteihin asti. Taloyhtiössä on aivan eri tilanne ja Taloyhtiöille on olemassa muitakin vaihtoehtoja kuin rakentaa FTTH yhteys.

Telian valokuituliittymän hintaa ei voi kysyä netissä esim. Toukolankadulle. Tampereentien toiselta puolen Telian www-palvelu antaa hinnaksi esim. Suovantiellä 27,90€/kk määräaikaisena 100 Mbps. Onko hinta sama Valokuitunen liittymissä joka paikassa?

MS: Meidän verkkomme on kaikille palveluntarjoajille avoin ja aina ajankohtaisen palveluntarjoaja luettelon löydät Valokuitusen nettisivuilta. Ajankohtaisen hinnaston palveluille löydät palveluntarjoajien omilta nettisivuilta.

Voinko valita Elisan tai DNA:n palveluoperaattoriksi?

MS: Suomen kolmesta suurimmasta palveluntarjoajasta (Telia, Elisa ja DNA) tällä hetkellä meillä on yksi eli Telia, mutta toivomme ja teemme työtä, jotta saamme vuosien saatossa lisää palveluntarjoajia. Esimerkiksi Ruotsissa Telian Öppen Fiberin verkossa on tällä hetkellä 23 palveluntarjoajaa

Jos muutan pois kiinteistöstä palautetaanko Valokuituliittymän liittymämaksu?

MS: Liittymä on aina kiinteistökohtainen eli mikäli teet liittymätilauksen ja sinulle toimitetaan Telian Avoin Kuitu liittymä ja tämän jälkeen muutat kiinteistöstä pois jää kyseinen liittymä kiinteistöön ja uuden omistajan käytettäväksi.

Missä vaiheessa tehdään palveluoperaattori (Internet operaattori) palvelusopimus?

MS: Kun teet tilauksen ja sinulle toimitetaan Valokuitunen (Avoinkuitu liittymä) et voi valita palveluita tilausta tehdessäsi, vaan voit valita palveluntarjoajan vasta sen jälkeen, kun kaikki työt on tehty ja liittymäsi on testattu ja sinulle on ilmoitettu kaikkien töiden olevan valmiina, jolloin liittymä on käyttöönotettavissa.

Joudunko maksamaan Valokuitunen (Avoinkuitu) -liittymästä vaikka en käytä sitä?

MS: Käyttöönoton jälkeen teet päätöksen ja joko valitset jonkun palveluntarjoajan tai voit valita ettet liittymääsi juuri sillä hetkellä käytä ja tällöin et maksa mitään kuukausimaksuja ja voit ottaa liittymän käyttöösi sinulle sopivana ajankohtana.
 
Kuka vastaa yhteyden toiminnasta ja miten vastuu jakautuu?

MS: Telia vastaa verkon ylläpidosta, korjauksista ja huollosta aina sinulle asennettuun Valokuitupäätteen LAN -portteihin asti, josta alkaa sinun oma sisäverkkosi. Kiinteän IP -osoitteen voit ostaa palveluntarjoajalta, mikäli sinulla tällaiseen on tarvetta. Mikäli yhteys ei toimi tai siinä on ongelmia tulee henkilön olla aina ensin yhteydessä omaan palveluntarjoajaan, joka tekee tarvittavat toimenpiteet yhteyden korjaamiseksi.