Kysymyksiä koti-5G netistä, Sami Wirkkala/DNA vastaa

9.4.2020

Koti-5G nettiliittymässä omakoti- t. rivitaloon asennetaan kiinteä ulkoyksikkö, johon sisäverkko kytketään Ethernet kaapelilla. Koti-5G käyttää nk. FWA (Fixed Wireless Access) tekniikkaa, joka takaa jokaiselle käyttäjälle oman kiinteänopeuksisen kaistan. Suomessa FWA liittymiä tarjoavat tällä hetkellä ainakin DNA ja Elisa. Jälkimmäisen 5G -verkko ei vielä kata Takakirveen aluetta. Koti-5G liittymän etu valokuituun nähden on se, ettei kaivutöitä tarvita, joten liittymähinta on edullisempi.

 

 

Sami Wirkkala, aluevastaava DNA kauppa, millainen takuu on koti-5G:n ulkovastaanottimessa ja kuinka kauan käyttö- ja ylläpito jatkuu hintaan 0€?

SW: Ulkovastaanottimen ylläpito jatkuu DNA:n kautta niin kauan kuin 5G palvelut ovat teillä käytössä.

Jos en halua sisäverkossa apua asentajalta hoidetaanko ulkoyksikön asennus ilman lisämaksuja?

SW: Kiinteä hinta liittymiselle/kytkennälle on nyt poikkeuksellisesti 450e.
Eli samanhintainen kytkentä on, riippumatta teettekö itse sisäverkon omista laitteista, vai tehdäänkö se DNA:n kautta, meidän laitteilla.

Onko liittymä jossain automaattisessa hälytysvalvonnassa?

SW: Itse yhteys on osa DNA:n verkkoa, joka on jatkuvassa valvonnassa, eli nähdään meidän päästä, että yhteydet toimii. Itse verkon käyttö ei ole erityisessä valvonnassa, kunhan sen käyttö pysyy asiaankuuluvassa tavassa.

Onko olemassa jokin backup ulkovastaanottimelle?

SW: Mikäli laite hajoaa, voi toistaiseksi ottaa ulkovastaanottimesta kortin pois ja laittaa sen reitittimeen.

Jos ulkovastaanotin on silta, missä tehdään NAT muunnos julkiseen osoitteeseen ja mikä jakaa DHCP osoitteet?

SW: Reitittimen kautta tehdään kyseiset muutokset.

Eli onko siis 5G:n puolella lainkaan DHCP:tä  - eli tuleeko sen puolelta vain yksi julkinen osoite ja NAT & DHCP pitää tehdä omassa verkossa – eli pitääkö konfiguroida esim.  F-Secure Senseen WAN osoitteeksi ko. julkinen IP  ja hoitaa loput itse?

SW: Kyllä juurikin näin, eli 5G kiinteässä verkossa on DHCP ja toimii juuri kyseisellä tavalla.

Käyttääkö koti-5G nyt 3,5 GHz taajuutta ja onko jatkossa 26GHz tulossa?

SW: Tällä hetkellä 5G:ssä käytetään 3,5GHz taajuutta, mutta itse ulkovastaanotin tukee kaikkia 5G taajuuksia, joita Euroopassa on käytössä/tullaan käyttämään.

Onko sen rikkoontumiselle olemassa SLA (=sopimus tietystä korjausajasta ja velvoite hyvittää maksuja) – tai joku korjausaika ylipäänsä?

SW: Määriteltyä korjausaikaa ei ole vastaanottimelle, mutta mahdollisimman nopeasti tietenkin nämä korjataan/huolletaan mikäli ongelmia tulee. Eli puhutaan muutamista päivistä.